Mad og kostpolitik

Barnets forhold til mad er baseret på lyst og nysgerrighed. Derfor lægger vi vægt på, at maden ser indbydende ud og bliver serveret i rolige og hyggelige omgivelser. Vi er priviligeret at have en dygtig kok/ernæringassistent ansat som vores madmor. Hun laver hver dag  super lækker hjemmelavet mad og hjemmebagt brød til både børn og voksne.

Fuld forplejning

Måltiderne fordeler sig sådan:

Morgenmad

Formiddagsfrugt

Middagsmad

Eftermiddagsmad

 

De sidste 4 måneder inden skolegruppens børn skal i skole - har de madpakker med til formiddagsmad og frokost og prisen for madordning reduceres med 70 %.

Afbalanceret kost

Vi serverer varm mad 1-2 gange om ugen og kold mad (rugbrød) med lunt de andre dage..
Vi varierer mellem grød, kød, fisk, vegetarretter og supper. Retterne indeholder al den energi barnet har brug for til at vokse og trives. Vi er opdateret med den sidste nye viden indenfor mad til småbørn og deltager jævnligt i kurser om kost og ernæring.

 

Økologi efter økonomi

Næsten alt frugt og grønt der serveres i huset er økologisk.

Vi bager selv sundt og fiberrigt brød på nær rugbrød. Både kerner og mel er med få undtagelser økologiske. Mælken er altid økologisk, lige som de fleste andre mælkeprodukter er det. Efterhånden er mange økologiske varer prismæssigt tilgængelige og derfor vælger vi flest mulige økologiske varer. Vi prioriteret økologi frem for konventionelle fødevarer og kun der hvor prisen er markant dyrere, må vi vælge økologien fra.

Ingen hårde frugter og grøntsager til børn under 3 år

På grund af kvælnings-fare, serverer vi ikke hårde frugter og grøntsager i hel form eller større stykker til børn under 3 år. Æbler og pærer rives eller skæres i ultra tynde skiver. Gulerødder koges eller rives. Agurker rives, cherrytomater og vindruer skæres over på langs. Peberfrugt skæres i ultra tynde skiver, eller rives. Nødder,mandler og lign. hakkes eller blendes.

Ikke for børn

Vi følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om vitaminer, mineraler, fedt, sukker og salt.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn fra 0-3 år får meget lidt sukker og salt. Derfor begrænser vi brugen af det. Ligesom rosiner og frugtpålæg kun serveres i små mængder. Vi begrænser også servering af store rovfisk som tun, da disse indeholder store mængder tungmetaller og vi anvender ofte kylling i stedet for svinekød på baggrund af de store mængder af penicillin rester der findes i svinekød. Vi laver meget pålæg selv, og undgår for meget forarbejdet kødpålæg.

Påskefrokost 2010

Jorden rundt på tallerknen

Vi laver almindelig dansk mad, men også mad inspireret af andre lande. Sådan smager og dufter børnene mange forskellige krydderier og får pirret deres sanser og udviklet deres smagsløg.
Vi tager udgangspunkt i den danske madkultur, bordskikke og traditioner, men er åben for den globale verden som vi er en del af.
Vi respekterer andre religioner og kulturbaggrunde. Vi har dog som udgangspunkt ikke ressourcer til at imødekomme alle ønsker om specialkost, men forældrene må meget gerne selv levere mad til deres barn.

Madplan

Vi udarbejder madplaner for hver uge og dagens varme måltider kan læses på Alia.

Kan selv og vil selv

Vi inddrager de største børn i måltiderne ved, at de selv dækker bord, øser op og ofte selv smører brød.
Børnene er også med til at lave maden indimellem – en aktivitet, der øger appetitten og madglæden. Særligt i børnehaven deltager børnene i tilberedning af maden - især når vi hver uge laver bålmad til alle børnehavebørn og voksne.

Hip Hurra

I institutionen fejrer vi barnets fødselsdag med flagstang ved døren, og sang og musik.
Tidspunktet aftales med forældrene, da barnet ikke altid er i institutionen på selve dagen.
Vi er ikke sukkersheriffer sådan en dag, men vil alligevel helst undgå slik og søde kager i vuggestuen. I børnehaven slækker vi på sukkerpolitikken ved særlige lejligheder som fødselsdage og højtider og tillader kager mv.
De fleste forældre til de mindste børn, vil gerne selv bestemme, om/hvornår deres barn må få kager og slik. Det respekterer vi og vuggestuens børn får derfor sundere alternativer tilbudt.