Søvnpolitik

 

2014-09-09_Barn sover

Søvnpolitik. opdateret foråret 2025.

 

Søvn


Center for børn og unges søvn kommer med denne tese:

 

”God vågentid avler bedre søvn.”

 

Det vil sige kvaliteten af ens vågentid spiller en stor rolle i forbindelse med bedre søvn.

 

Under søvn bliver hjernen ”skyllet ren”. Vi kan også anskue det som, at vågentiden starter med en ren hylde, og undervejs bliver hylden fyldt mere og mere op. Derfor er søvnen central for ens trivsel og udvikling.

 

De skriver også at det som påvirker døgnrytmen blandt andet er lyset/ mørket, måltider, fysisk aktivitet, temperatur og skærmtid. Under søvn regulerer vi samtidig vores sult og følelser.

 

Det er vigtigt med gode rutiner og forudsigelighed i forbindelse med det at skulle sove da det har betydning for gode associationer til søvnen!

 

I vores institution vægter vi et tillidsfuldt samarbejde med jer forældre, især når vi snakker om barnets søvn. Vi er godt klar over at man som forældre kan stå i kortere eller længere perioder hvor søvnrytmen har udsving, som enten kan skyldes tandfrembrud, sygdom eller andet. Alt dette er indenfor normalen.

Men vi vil naturligvis gå i dialog hvis søvnudfordringerne er vedvarende og det skaber mistrivsel for jeres barns døgnrytme. I de tilfælde vil vi starte med at indkalde jer forældre til en snak. Det er vigtigt at forstå, at hvis vi går ind og piller ved søvnen, skal vi have en god dialog om jeres barns døgnrytme og kvaliteten af vågentiden både hjemme og hos os. (Det er ikke en garderobesnak.)

I kan forvente at samtalen vil ligge omkring middagstid, og vil tage omkring en halv timeJ Efter 2-4 uger vil vi mødes igen, og tale om hvordan det går.

 

Vi kan også henvise til søvnvejleder/ sundhedsplejerske i Assens kommune som har udarbejdet en søvnlog til registrering af barnets søvn og døgnrytme.

 

Vækning er et redskab der skal anvendes omhyggeligt og med stor respekt! Det er ikke for at imødekomme de voksnes behov eller justere på naturlige afvigelser i barnets søvn.